Çocuk kitapları serimizde yeni yazımız Özcan Bey’den. Kendisine yazısı için teşekkür ediyoruz. Pıtırcık’ın gönlümüzdeki yeri ayrı, onu da şimdiden söyleyelim.
Oğlum olacağını öğrendiğimde aklımdan geçen ilk şey ona kitap okuma zevki değildi. Doğrusu kendi çocuğuma kitap okumanın bu kadar hoşuma gideceğini hiç düşünmemiştim. Ama zamanla oğlumla beraber okumanın ne büyük bir keyif olduğunu keşfettim. Baştaki niyetim, mutlulukla sahiplendiğim okuma alışkanlığımı oğluma geçirmekti. Ya okumayı sevmezse diye geçiriyordum içimden, ne büyük hayal kırıklığı olurdu ama. Sonra ilk girdiğimiz kitapçıda çocuk kitapları reyonunu bulduk ve aklımdaki tüm sorular sonlandı. Öyle renkli, öyle çekiciydi ki kitaplar, ben bile her birini alıp tek tek okumak istiyordum.
Yine de benim önerim, seçimi çocuğunuza bırakmanız. Kitap tavsiye ettiğiniz bir arkadaş gibi yaklaşın ona. Mümkünse okuma zevkini artıran oyuncaklı kitaplarla başlayın. Resimleri bol ve kocaman olsun. Zamanla nasıl olsa daha incelikli okumalara geçeceksiniz.
4 yaşa kadar okuduğum bebek kitaplarından bahsetmeyeceğim. Onlar da değerli ancak benim seçtiklerim daha çok anasınıfı öğrencilerine yönelik.
1. Tavşan Peter ve Saklambaç: Kitabımız Beatrix Potter’ın İngiltere’de özellikle çok bilinen bir serisi, Tavşan Peter ile Saklambaç. Bu kitapta beni çeken çizgiler ve renkleri olmuştu. Yumuşak renkler özellikle tercih edilmiş sanırım. Kulakçıkları açıp içindekileri bulmaya da bayılıyor çocuklar. Yayıncı serinin bir kitabını daha basmış, o da eğlenceli.
2. Dinozorlar: Kitap dinozorlar hakkında. Ancak sondan ikinci sayfası çok korkunç. İlk okumamda oğlum Tuna, fena korkmuştu, kitabı elimden alıp yüksek bir yere kaldırmıştı. Gördüğüm en iyi ikinci üç boyutlu çocuk kitabı. Baskısını bulmak zor olabilir.
3. Winnie the Pooh: Kitap bir klasik. A.A Milne adlı yazarın çokça sinemada ve TV’de gördüğümüz, ama en çok da peluş oyuncaklar reyonunda karakterlerini tanıdığımız unutulmaz eseri; Winnie the Pooh. Okuduğum en edebi çocuk kitabı. 3 yaşa da okuyabilirsiniz, okumayı öğrendiğinde kendisinin okumasını da önerebilirsiniz. Maalesef günümüz 7 yaşları için biraz fazla naif kalabilir. Kitapları okumaya başladıktan sonra karakterlerin oyuncaklarını da alıp, hikayelerdeki diyalogları oyuncakların ağzından oğluma okudum. Bu ufak canlandırma denemesi hem dikkatini çekti, hem de hikâye ne kadar uzun olsa da sonuna kadar sabretmesini sağladı. Baba olmanın en hoşuma giden taraflarından biri de evde kendi tiyatronuzu yaratabilmeniz.
4. Charlie’nin Çikolata Fabrikası: Kitap herkesin çok sevdiği bir konudan bahsediyor, çikolata. Roald Dahl, Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı yazdığında ne yaptığının ne kadar farkındaydı bilmem ama eserinin küçük çocuklar için geliştirilmiş üç boyutlu baskısı bir şaheser. Neredeyse filmiyle yarışacak kadar bir kitap mühendisliği harikası. Gördüğüm en iyi üç boyutlu kitap. Şu aralar bizim evdeki kopyası acınacak halde de olsa her elime geçtiğinde bir göz atarım. Okumakla uzaktan yakından ilgisi olmayan küçük oğlum bile bu kitaba bayılıyor. Sürprizleri hiç bitmeyecek, ağızlara layık bir kitap.
5. Her Şeyin Öyküsü: Kitap geçmişimiz hakkında. Çok uzak bir geçmiş. Tudem’den çıkan “Her Şeyin Öyküsü” çocukların aklındaki birçok soruya cevap verebilmek için birebir. Ya da hiç sormayacağı soruları sormasına yol açmak için. Dinlerle ilgili birşeyler anlatmadan önce bu kitabı çocuğunuza okumanızı öneririm.
6. Salvador Dali ve Rüyaların Yolu: Kitap Salvador Dali’nin resimlerini anlatıyor. Müthiş düş gücünü eğlenceli görsellerle aktarıyor. Her şeyin hayal kurmakla başladığını öğretmek istiyorsanız bu kitabı okumaktan başlayabilirsiniz.
7. Karıncanın Kardeşi: Kitabı bir arkadaşım yazdı. Ancak bu listede yer almasının sebebi yazarını tanıyor olmam değil. Tuna’ya abi olmakla ilgili bir hikâye okumak istiyordum ve Karıncanın Kardeşi cuk oturdu isteğime. Resimleyen de ayrıca takdiri hak ediyor.
8. Sen Kötü Bir Adamsın Bay Çiklet: Kitap biraz daha büyük çocuklar için. İğrenç bir adamdan bahsediyor. Öyle eğlenceli ki tüm mide kaldırıcı detayları tiksinmekten çok gülerek okuyorsunuz. Okuduğum en eğlenceli çocuk kitabı. Okuma dünyasının her zaman temiz ve güzel olmadığının kanıtı.
9. Pıtırcık: Kitap iki Fransız ustanın elinden çıkma. Biri kendi çocukluğundan fena halde esinlenmiş matrak bir yazar, diğeriyse çizgileriyle efsaneleşmiş başka bir çılgın. Türkçesi de çok başarılı. Can Yayınları’nı gösterdikleri özenden ötürü tebrik ediyorum. Bizdeki Rıfat Ilgaz’ın bacaksız serisine benziyor. Okula başlamaya yakın okuyabilirsiniz.
10. Denizler Altında 20.000 Fersah: Kitap aslında okumayı öğrenmiş çocuklar için. Bu kitabı oğlumun kendi başına da okumasını isterim. Amerika’da bir yayınevi klasikleri günümüz çocuklarına sevdirmek için bazı yazarlardan yeniden yorumlamalarını istemiş ve aslına sadık kalarak yorumlanan, kısaltılan eserleri cilalı bir baskıyla biz kitapseverlerin azgın bakışlarına sunmuş. Sağ olsun Türkiye’de de Domingo Yayınevi ortayı değerlendirip hemen Türkçeleştirerek gole çevirmiş. Kitap fuarında rastladığım bu seriden 3 kitabı hesap kitap yapmadan hemen satın aldım. Bu listedeki Denizler Altında 20.000 fersahı özellikle seçtim. Hem Eggers’a olan hayranlığım hem de orijinal esere olan gönül bağım sebebiyle. 8 yaşındaki bir çocuğun bu kitabı kendi başına başından sonuna dek okuması beklenemez ama siz okurken merakı artar, tek başına okuyacağı günleri iple çeker ve farkında olmadan içinizdeki okuma virüsünü ona da bulaştırmış olursunuz.
11. Küçük Çocuklar için Eğlendirici ve Eğitici Etkinlikler: Kitap yetişkinler için. Bu listede yer almasının bir anlamı var ama. TÜBİTAK’ın geldiği son durum içler acısı. Sevdiğiniz bir kızın zorla dağa kaçırılıp evlendirilmesini izlemek gibi. Yine de orada kalan son birkaç iyi adam sayesinde en azından yararlı kitaplara ulaşmamızı sağlıyorlar. Bu kitaptaki etkinliklerin tamamını uygulamanız imkânsız. Bazılarından çocuğunuz keyif de almayabilir. Ama o kadar çeşitli ve uygulaması basit olanlar var ki içlerinden birinin hayatınızı kurtaracağına bahse girebilirim.
Keyifli okumalar.
About Gozde Benzet
Twitter •