Her ne kadar Beğenmeyen Okumasın ekibi olarak hiçbirimiz henüz çocuk sahibi olmasak da okuma sevgisinin bebeklikten itibaren aşılandığını düşündüğümüzden çocuk kitaplarını çok önemsiyoruz. Çeşitli mecralarda yaptığımız araştırmalarda gördük ki bu konuda çok farklı listeler ve öneriler var. Ebeveyn olan arkadaşlarımıza fikir danışınca onların da bu konuda çok dertli olduğunu ve hatta listeler oluşturduğunu farkettik. Neye göre kitap seçtiklerini ve diğer detayları da merak ettiğimiz için onlara bazı sorular sorduk ve bunu bir yazı dizisi olarak sizlerle paylaşmak istedik. Faydalı olmasını ümit ediyoruz.
Çocuk kitaplarıyla ilgili ilk yazımız Ayşe Köse ve 5,5 yaşındaki oğlu Ali’den. İkisine de bu güzel yazı ve kitap önerileri için teşekkür ediyoruz.
Ali’nin Kitap Serüveni…
Hamileyken çocuklara anne karnında müzik dinletmek artık adetten oldu… Bir arkadaşım “punk dinlettir, çocuk dünyanın karmaşasına ve ritmine alışmaya başlasın” demişti. Hayatın karmaşıklığına karşın, çocuk büyütürken ona güven ve düzeni tatlı bir disiplinle harmanlayıp vermeye çalışıyoruz. Kimimiz daha katı, kimimiz daha esnek… Ama hepimiz çocuğumuzu önce bir fanusta büyütüyoruz, sonra kendisi fanusunu kırarken onun yanında duruyoruz… Fanusu inşa ederken anne babalara en çok yardımcı olan araçlardan biri kitaplar…
Ancak tecrübeyle sabit, kitabı da iyi seçmek gerekiyor. Hevesle aldığım kaç kitabı bir kere okuduktan sonra bir daha ellenmemek üzere rafa koydum. Bu nedenle kitap konusundaki önerileri en başta kendim önemsiyorum. Ez cümle, altı yaşına yaklaşan oğlum Ali ile konuşarak sevdiği kitapların bir listesini hazırladık. Umarım yardımcı olabiliriz!
Kitap listesine geçmeden evvel bir kaç kitap ritüelimizi sizinle paylaşmak istiyorum. Ali’ye başından itibaren kitap okurken ona mutlaka kitabın adını, yazarını, yabancı ise çevirmenini ve yayınevini okuyorum ve hatta ona “…. bu kitabı senin için hazırlamışlar” diyorum. Kendisini daha yakın hissetmesine yardımcı oluyor. Bu alışkanlığın büyüdüğü zaman da kalıcı olmasını umut ediyorum.
Ali’ye kitap okumaya hemen başladım. Ona en başta kendi kitaplarımı okudum. Nasıl mı? Mesela onu emdirirken ona yüksek sesle Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Mahur Beste’sini okudum… Biraz büyüdüğünde ona yatmadan önce kendi kitabını okuyordum. Ama tam uyumaya yakın Sabahattin Ali ya da Nazım Hikmet okuyordum. Çünkü uykuya dalmadan kulağına Türkçenin güzel örneklerinin değmesini istiyordum. Sonrasında “bana kendi kitabını da oku” ya da “Alemdağ’da Var Bir Yılan istiyorum” gibi cümleler duymaya başladım. İki yaşında izlemeye başladığı çizgi film ve daha sonraki yaşlarda eline aldığı iPad’e rağmen, okumayı ve kitabı çok sevdiğini görüyorum. Bu da benim için mutluluk verici…
İşte (bebeklikten çocukluğa) listemiz:
1- Mini Çiftlik Kitabı – Fisher Price: Bence bebeği olanların alması gereken ilk kitap. Ali’ninkini hala saklıyorum. Evet, aslında bir oyuncak ama o kadar hafife almayın. Kitap formatında olması çok önemli. Ayrıca birkaç sayfalık bez kitapta ona anlatılacak hikâyeler de var. Okumaya başlamak için iyi bir yöntem olabilir.
2- Little People Serisi – Fisher Price: Yine aynı yayıncı ile devam ediyoruz. Yaklaşık bir yaşına gelince pencereli kitaplar çok işe yarıyor. Fisher Price’ın karakterleri çok sevimli, renkleri capcanlı… Ali en çok çiftlik ve taşıtlar kitaplarını eskitmişti. İçlerinde bir hikâye yok ama size bir hikâye kurgulamak ve hayatı tanıtmak için fırsat tanıyor. İnsan yetişkin olup iş hayatına atılınca unuttuğu ne çok çiftlik hayvanı oluyormuş.. Bir bakıyorsunuz, şahane kurbağa taklidi yapmaya başlamışsınız…
3- Aç Tırtıl – Eric Carle – Mavi Bulut Yayınları: Ali bir yaşına bastıktan sonra hikâye kitaplarına başladık. Aç Tırtıl en çok sevdiğimiz kitaplardan biri idi. Ben de bu kitabı şu şekilde keşfettim: Kitapçıda bir genç kız kitabı işaret edip “en sevdiğim kitabımdı!” dedi. Ben de hemen aldım ve hiç pişman olmadım. Bir tırtılın bir haftalık hikayesini anlatan kitap çocuklara günlerin isimlerini, meyveleri ve bir kelebeğin oluşumunu zarif çizgiler ile anlatıyor…
4- Minik Balık – Julia Donaldson – Türkiye İş Bankası Yayınları: Benim en sevdiğim çocuk kitabı! Ali de uzun bir süre ilgisi hiç azalmadan okumaya devam etti… Bu kitabı Ali bir buçuk yaşına geldiğinde okumaya başladık. Okula hep geç kalan ve öğretmenine hayal mahsulü hikayeler anlatan minik balığın tatlı hikâyesi. Kitaptaki balık çeşitleri çok fazla. Hikâyenin kendisi de çizimler de çok güzel. Bu yazarın başka kitapları da var ve Değnek Adam dahil hepsi çok başarılı…
5- Kutup Ekspresi – Chris Van Allsburg – Kapital: Arkadaşları da çok sevdi. Gece yarısı evin önüne gelen tren ile yılbaşı hazırlığı yapan Noel Baba’ya giden bir çocuğun hikâyesi. Ama daha önemlisi, çocuklara naifliği korumanın önemini anlatmaya çabalaması… Ali’ye bu kitabı okurken benim de içim ısınmıştı…
6- Uğurböceği Sevecen ve Salyangoz Tomurcuk – Erika Bartos – Yapı Kredi Yayınları: Üç ve dört yaşın en sevdiği kitapları. Boyutları itibariyle de anne-baba için çantaya atıp taşıması çok kolay. Çevirilerini diğer tüm kitaplarda olduğu gibi titizlikle takip etmek lazım. Ancak genel olarak çok eğlenceli hikâyeler: Basit arkadaşlık anlatıları ve küçük maceralar… Serinin her kitabı aynı başarıda değil ama özellikle Deniz Macerası, Hastayım, ve Cadılar Çocuklar İçin eğlenceli…
7- Küçük Korsan İşbaşında – Christine Nöstlinger- Günışığı Yayınları: Korsan Leo’nun Türkçe’deki ilk kitabı olan Küçük Korsan İşbaşında meslek seçimi konusunda ailesinin taleplerine karşı direnip kendi yolunu bulabilen korsan Leo’nun hikayesi. Korsanlık yerine aşçı olmayı seçen Leo bunu en uygun zamanda ortaya koymayı başarıyor… Özellikle korsan hikâyeleri seven çocukların hoşuna giden kitabın ilk kitabı Ali’yi heyecanlandırmıştı.
8- Yaramaz Fareler – Helga Bansch – Doğan Kardeş: Bu kitap son dönem tercihlerimiz arasında. Evindeki fareler nedeniyle zor zamanlar geçiren Gülsen Hanım’ın onları zehirlemeye dek varan mücadelesinin tatlıya bağlanış öyküsü… Zorlu sorunlara yapıcı çözümler bulmanın mümkün olabileceğini anlatan bu kitap çılgın fareleri ile çocukları güldürmeyi de başarıyor.
9- Leyla Fonten – Tülin Kozikoğlu – Redhouse Kidz Yayınları: Kıskanç Eda, Korkak Sema, Kızgın Rıca, Utangaç Kaya ve diğerleri… Seksenlerindeki Leyla’nın evinde yaşayan dokuz farklı hayvan ve onların farklı kişilikleri ile yaşadıkları sorunlar. Ama hepsinin bir çözümü var. En önemlisi de, bu karakter bozukluklarının herkese özgü olduğu, yapısal olduğu, çözümünün de sadece çevremzidekilerle işbirliğinde ya da bakış açımızı değiştirmede gösterdiğimiz bir çabada olduğunu anlatan bu seri son dönem favorilerimizden. En çok sevdiklerimiz ise: Öfkeli Örümcek Rıza, Korkak Kuş Sema, Kıskanç Kurbağa Eda ve Utangaç Köpek Kaya…
10- Cesur Çocuklara Korku Hikayeleri – Vincent Villeminot- Yapı Kredi Yayınları: Bu kitap Ali’nin son favorisi. Artık yaşı “ilerlediği” için korku hikâyelerine geçtik! Kitabın içinde birden fazla hikâye var. Hepsi aynı lezzette olmasa da artık Ali kendisi neyi okumak istediğini kendisi belirliyor ve sevmediklerini pas geçiyor. Ancak genel olarak eğlenceli bir kitap ve bir yere giderken çantasında olmasını özellikle istiyor…
Türkiye’deki yayın hayatının canlılığı hesaba katılınca bu kısa listede kütüphanede bile olan pek çok farklı ve kıymetli kitaba yer vermek mümkün olmadı. Örneğin Feridun Oral’ın güzel hikaye kitapları… Ancak bu listeyi de Ali’nin beğenisi ve ikimizin ilk anda aklına gelenler belirledi. Herkese keyifli okumalar diliyoruz.
Ali & Ayşe
About begokuadmin
Sınır tanımayan okurların buluşma noktası