2 yorum

  1. Esma
    // Cevapla

    Kitap hakkinda yorumlar ararken karsilastim sitenizle. Ilk kez Ayfer Tunc okuyorum. Ben kitaptan hic hazzetmedim. Insani özelliklerinden hic bahsetmeden karakterlerin iplerini pazara cikarmis sadece. Ve okuyucuya dusunmek icin firsat vermeden yazmis. Cabuk okuyalim, cabuk tuketelim, sadece ani yasayalim gibi, gunumuz dunyasina cok uygun. Sen bjr cekil aradan yazar biz kitabi okuyalim diyor insan. Surekli ne dusunmemiz gerektigini soyluyor satir aralarinda. Bu kadar cok karakter var ama hic yorulmuyoruz okurken, dusunmuyoruz, karakterler bir kukla gibi sahneye cikip kayboluyorlar. Bunlar insan mi. Yoksa ipleri yazarin elinde olan kuklalar mi anlamiyoruz. Bunca seyi “neden” yapiyorlar ve aslinda “ne hissediyorlar” hic anlamiyoruz. Hayal kirikligi oldu benim icin. Yani insanlar bu kadar yuzeysel olamazlar, illa bir duygu kirintisi, bir seri katilin bile bir insani yani vardir. Edebiyat da bunu gorebilirse edebiyat olur.

    1. Sevin Turan
      // Cevapla

      Merhaba,
      Zaman ayırıp yorum yazdığınız için çok teşekkürler, geç cevap için de özürler…
      Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu kitap Ayfer Tunç külliyatının genelinden çok farklı. Okuduğunuz kitaplarda karakterlerin kalbini, zihnini bütün derinliğiyle okumak gibi bir beklentiniz varsa, Tunç’un diğer kitaplarına (Yazı Tura, Suzan Defter, Yeşil Peri Gecesi, Dünya Ağrısı olabilir) bir şans vermenizi tavsiye ederim. Çünkü Ayfer Tunç aslında genellikle tam olarak sizin beklediğiniz ve istediğiniz tarzda romanlar yazıyor.
      BDEYYAKT’ye gelirsek, burada bence yazar bize hayattaki ilişkilerin ne kadar karmaşık bir ağ olduğunu anlatmak istiyor. Karakterleri tanımamız ya da onların yaptıkları şeyleri hangi gerekçelerle yaptığını bilmemiz gibi bir çabası yok (olsa bunu çok büyük bir başarıyla yapabileceğine inanıyorum). Derdi şunu düşündürmek: Öyle bir hayat yaşıyoruz ki herkes birbiriyle akraba, herkes birbiriyle ilişkili. Attığım bir adımın yüzlerce yıl sonra yaratacağı bir sonuç olabilir. Bugün nefret ettiğim birinin dedesinin dedesi zamanında ninemin ninesinin onu kıyımdan kurtarmış kapı komşusu olabilir. O halde neden nefret edeyim ki ben bu insandan?
      Dediğim gibi, herkesin tarzı bir kitap olmayabilir. Diğer Ayfer Tunç romanlarının sizi daha çok mutlu edeceğine eminim.
      Sevgiler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir